BARAKA, 100 ANYS PACOS (Marxa mora 2023)

Música i lletra de Carlos Poveda Lloret, Mutxamel

Marxa mora per a banda simfònica, dolçaina i cor

Peça escrita per a commemorar el 100 aniversari de la comparsa «Els Pacos» de Mutxamel, en què domina el motiu principal de la marxa dels Pacos, envoltada d’un ambient africà i guerrer al mateix temps.

Baraka és una benedicció en la religió islàmica, significa que algú ha sigut elegit per déu. No és una bona forma de definir Els Pacos de Mutxamel? Referent de les festes del poble i mare d’altres comparses de Pacos de poblacions com El Campello, Sant Vicent del Raspeig, El Rebolledo, Benamaurel, Aigües, Almoradí o Altozano.

El cor canta la història del guerrer que, juntament amb Mahoma, torna a conquerir el volcà adormit del Gurugú, aconseguint despertar la flama per adquirir l’eternitat. Com diu la lletra a la part central de la marxa, «El vell guardià, rei dels estels, juntament amb un foc viu ha dictat: Qui venç la mort junt al Califa, mai no podrà ser oblidat. Cent anys de joia i honor.»

Està dedicada a tots els Pacos de Mutxamel, especialment a l’esquadra del centenari. 

AIRE PACOS (Pasodoble 2023)

Mario Esteve Ramón

Pasdoble creat per a tots els components dels Pacos que han passat durant els cent anys d’història de la comparsa. En aquest pasdoble escoltarem la marxa “Els pacos” (part primera, segona i tercera) inclosa a les seues notes i acords.
Amb una part primària pròpia d’entrada de bandes, més melòdica, i més treballada harmònicament , i un trio i final perquè el Paco gaudisca escoltant-lo i desfilant-lo.

DEL GURUGÚ A MUTXAMEL (Pas Moro 2023)

Paco Ayela

«Del Gurugú a Mutxamel» es un pas moro escrit per al centenari de la Comparsa Els Pacos de Mutxamel.
No es un pas moro a l’ús, ja que es una peça pensada per al desfile del día 11 de setembre pel matí. Aquest desfile, en els últims anys, és característic en els Pacos, ja que utilizen peçes a mode de marxa cristiana; es per aixó que té un record a lo que pot ser aquest tipus de peça.
Respecte als motius que sonen al llarg del pas, es poden trobar cites a les 3 tonades de la marxa els Pacos, sent les dos primeres característiques dels desfiles vespertins i la tercera recreada pel compositor José Sala Torregrosa.

AISHA KANDISHA (Ballet Moro 2023)

Mario Esteve Ramón

Aisha Kandisha és la protagonista d’una llegenda d’origen morroquí.
Aquest personatge femení i màgic habita els llocs humits com a mars, ríus, fonts, pous i pantans. Es tracta d’un ser presentat amb forma de dona bella i seductora, amb cabells llargs i rostre angelical.
És capaç d’embruixar als homes fins que perden el sentit, i una vegada s’enamoren d’ella es transforma en anciana decrèpita de cabells bruts, despentinada de cruel mirada.
Conta la llegenda que Aisha va començar a usar la seua bellesa per a seduir als soldats i després matar-los un a un.

En aquesta obra he tractat de diferenciar els dos estats de tranformació d’Aisha Kandisha, utilitzant un llenguatge octatònic per a representar a la cruel anciana, canviant a llenguatge més tonal i modal, representant a la jove seductora.
Tot això, utilitzant fragments de la marxa «Els Pacos», (parts primera i segona), amb canvis de ritme que li donen a l’obra el sentit pel qual ha sigut creada.

Comparsa Els Pacos

¡Comparte esta publicación con tus amigos!